Preview

Mechanization and Electrification of Agriculture

Advanced search

DETERMINATION OF TOTAL HEAT TRANSFER OF A COWS UDDER

Abstract

The article discusses the issue of animal thermoregulation. The surface temperature of cattle was studied at various ambient temperatures. The total heat transfer of the cow’s udder was determined based on the thermophysical phenomena of conductivity, convection, radiation and evaporation.

About the Author

Yu. A. Rakevich
RUE “SPC NAS of Belarus for Agricultural Mechanization”
Belarus

Minsk



References

1. Гируцкий, И. И. Анализ инфракрасного изображения вымени коров / И. И. Гируцкий, В. И. Передня, Ю. А. Ракевич // Агропанорама. – 2018. – № 6. – С. 9–12.

2. Патология терморегуляции / М. А. Макарук [и др.]. – Витебск: УО ВГАВМ, 2005. – С. 5–27.

3. Major advances associated with environmental effects on dairy cattle / R. J. Collier [et al.]. – Journal of Dairy Science, 2006. – Р. 1244–1253.

4. Научные основы выращивания ремонтного молодняка крупного рогатого скота: монография / Д. М. Богданович [и др.] // Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по животноводству. – Жодино, 2022. – 303 с.

5. Медико-биологические основы безопасности жизнедеятельности / Н. В. Воякина, М. А. Промтов. – Тамбов : Издво Тамб. гос. техн. ун-та, 2010. – 24 с.

6. Энергосбережение в процессах теплообмена: метод. пособие для практ. занятий по дисц. «Основы экологии и энергосбережения» / И. И. Кирвель, М. М. Бражников, Е. Н. Зацепин. – Минск: БГУИР, 2007. – 28 с.


Review

For citations:


Rakevich Yu.A. DETERMINATION OF TOTAL HEAT TRANSFER OF A COWS UDDER. Mechanization and Electrification of Agriculture. 2024;1(57):146-150. (In Russ.)

Views: 79


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2222-8837 (Print)