RESEARCH OF THE COEFFICIENT OF GRAIN RESTORATION AFTER PRELIMINARY DEFORMATION AT THE FIRST STAGE DURING TWO-STAGE GRINDING
Abstract
The article presents theoretical and experimental studies to establish the dependence of the grain recovery coefÏcient on the degree of deformation at the first stage, taking into account the degree of deformation at the first stage during two-stage grinding. As a result, a decrease in the recovery coefÏcient was revealed when using preliminary grinding: for wheat from 0.50 (for whole grain) to 0.19 (for pre-crushed); for rye from 0.47 to 0.18; for triticale from 0.49 to 0.19; for barley from 0.53 to 0.21; for oats from 0.43 to 0.16. The obtained results show that with two-stage grinding, preliminary grinding at the first stage allows to reduce the grain recovery coefÏcient, which increasesthe amount of energy spent on deformation,thereby increasing the intensity of grinding at the second stage.
References
1. Афанасьев, В. А. Руководство по технологии комбикормовой продукции с основами кормления животных / В. А. Афанасьев. – Воронеж : ОАО «Всероссийский научно-исследовательский институт», 2007. – 389 с.
2. Сельскохозяйственная техника. Машины и оборудование для приготовления кормов. Порядок определения функциональных показателей. – ТКП 273–2010. – Введ. 01.06.2011. – Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации. – Минск, 2011. – 48 с.
3. Слипец, Н. Шесть тезисов свиноводческого конгресса в Дании / Н. Слипец, А. Терешко // Белорусское сельское хозяйство. – 2020. – № 1 (213). – 108 с.
4. Терешко, А. Стратегия кормления в свиноводстве / А. Терешко // Белорусское сельское хозяйство. – 2019. – № 11 (211). – 108 с.
5. Дрозд, С. А. Снижение удельных энергозатрат двухстадийным измельчением зернофуража при производстве комбикормов : автореф. дис. канд. техн. наук : 05.20.01 / Дрозд Сергей Александрович. – Минск, 2023. – 25 с.
6. Горячкин, В. П. Собрание сочинений : в 3 т. / В. П. Горячкин. – М. : Колос, 1965. – Т. 1. – 720 с.
7. Кузнецов, С. И. Краткий курс физики : учеб. пособие / С. И. Кузнецов, К. И. Рогозин. – 2-е изд., перераб. и доп. – Томск : Изд-во Томского политех. ун-та, 2013. – 215 с.
8. Глебов, Л. А. Технологическое оборудование предприятий отрасли (зерноперерабатывающие предприятия) / Л. А. Глебов. – М. : ДеЛи принт, 2006. – 815 с.
9. Дрозд, С. А. Обоснование параметров и режимов работы вальцового и вертикального молоткового измельчителя при двухстадийном способе измельчения зерна / С. А. Дрозд // Агропанорама. – 2022. – № 2. – С. 3–9.
10. Тарг, С. М. Краткий курс теоретической механики / С. М. Тарг. – М. : Высш. шк., 1986. – 416 с.
11. Бронштейн, И. Н. Справочник по математике для инженеров и учащихся вузов / И. Н. Бронштейн. – М. : Наука, 1981. – 704 с
Review
For citations:
Drozd S.A. RESEARCH OF THE COEFFICIENT OF GRAIN RESTORATION AFTER PRELIMINARY DEFORMATION AT THE FIRST STAGE DURING TWO-STAGE GRINDING. Mechanization and Electrification of Agriculture. 2025;1(58):261-267. (In Russ.)